Teljes kiőrlésű palacsinta fűszeres, karamellizált almával

Teljes kiőrlésű palacsinta fűszeres, karamellizált almával

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 1 csésze (240 ml) sima liszt
  • 1 csésze (240 ml) a teljes kiőrlésű liszt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 420 ml író (vagy kefir)
  • 2 nagy tojás
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • olay spray

A karamellizált almához:

  • 3/4 csésze barna cukor
  • 2 közepes savanykás alma
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 40 g sótlan vaj

Elkészítés:

Először elkészítjük a karamellizált almát. Egy közepes nagy serpenyőbe tesszük a barna cukrot, felöntjük 60 ml vízzel és nagy lángon addig hevítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Megkeverjük, és addig pároljuk, amíg a karamell szirup mintegy a negyedére csökken (kb. 2 perc). Az almákat megpucoljuk, cikkekre vágjuk és a szirupba tesszük. Csipetnyi sóval, fahéjjal, szerecsendióval ízesítjük és megpároljuk a szirupban. (Vigyázzunk, ne főjön szét – kb. 8 perc.) Ezután hozzákeverjük a citromlét és a vajat.

Közben összeállítjuk a palacsintát. Egy nagy tálban habverővel összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, szódabikarbónát, a csipetnyi sót.

Egy közepes tálban szintén habverővel összedolgozzuk az író (vagy kefirt), a tojást és az olajat. Az írós (kefires) és a lisztes keveréket összeöntjük, és fakanállal alaposan összedolgozzuk.

Egy nagy teflon serpenyőt közepes lángon felmelegítünk. A serpenyőbe kevés olajat fújunk (vagy ha nincs spray-nk, akkor szilikon ecsettel bekenjük) és merőkanállal kb. 1/3 csészényi (80 ml) palacsinta tésztát merünk a serpenyőbe, kb. 12 cm-es átmérőjű körré igazítjuk és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz (oldalanként 2-3 perc).

Minden egyes sütés után papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt és újabb adag olajat fújunk bele a sprayvel.

A palacsintákat a karamellizált almával leöntve, forrón tálaljuk.

Neked ajánljuk