Téli almás-gesztenyés torta

Téli almás-gesztenyés torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 4 db tojás
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 4 csapott evőkanál finomliszt
  • 1 csipet sütőpor
  • almás-gesztenyés krémhez:
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 kg alma
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 10 db szegfűszeg
  • 1,5 dl víz
  • a pudingos krémhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl habtejszín
  • a tetejére:
  • 1 db ananász
  • 2 közepes kivi
  • 1 marék mazsola
  • 1 közepes alma
  • 1 közepes narancs
  • 5 g mandula
  • 4 db tojás
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 4 csapott evőkanál finomliszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 kg alma
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 10 db szegfűszeg
  • 1,5 dl víz
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 db ananász
  • 2 közepes kivi
  • 1 marék mazsola
  • 1 közepes alma
  • 1 közepes narancs
  • 5 g mandula

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével a tojások sárgáját és tovább keverjük. Majd a sütőporral elkevert lisztet óvatosan beleforgatjuk. Vajjal kikent, liszttel meghintett tortaformába öntjük és tűpróbáig sütjük.

Amikor a piskóta megsült még melegen rákenjük a baracklekvárt és a gesztenyemasszát elosztjuk rajta.

Az almát meghámozzuk, felkockázzuk. Hozzáadjuk a vizet, fahéjat, szegfűszeget és addig pároljuk, amíg már nincs leve. Kihűtjük és a lekváros-gesztenyés masszára öntjük.

A pudingos krémhez: a tejhez adjuk a pudingport, a tojások sárgáját és a cukrot, majd sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínhabot és rákenjük az almás krémre. Pár órára hűtőbe tesszük.

A formából kivesszük a tortát, tálcára tesszük. Ananászkarikák a hóember teste, egy-egy alma szelet a hóember sapkája és az orra. A kivit megpucoljuk felszeleteljük és elkészítjük a fenyőfákat. Narancsból kivágjuk a csillagot. Mandulaszemek a hóember kezei. A mazsola a szemei és a szája. A gombokat maradék marcipánból formáztam meg.

Megjegyzés:

A receptet Dömőkné Salamon Csilla küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti