Tejszínes rakott karfiol

Tejszínes rakott karfiol

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg sertés dagadó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 kávéskanál borsikafű
  • 5 dl főzőtejszín
  • 10 dkg sajt
  • 1 db tojás
  • 1 ízlés szerint só
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 bögre rizs

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedem, a nagyobbakat feldarabolom. Enyhéh sós vízben blansírozom (azaz forrásban lévő vízbe teszem, 5 percig forralom, majd hideg vízben lehűtöm és lecsepegtetem).

A rizst 1 evőkanál olajon megfuttatom, azután felöntöm 1.5 bögre forró vízzel. Sózom, és lefedve, meleg helyen megvárom, hogy a rizs megdagadjon.

A felaprított hagymát és fokhagymát 2 evőkanál olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a megdarált húst. Ízlés szerint sózom, és addig pirítom, míg zsírjára sül. Ekkor fűszerezem, és elkeverem.

Egy közepes méretű tepsit kivajazok, megszórom zsemlemorzsával, és beleöntöm az előzőleg összekevert rizst és húst. Elegyengetem a tetejét, rászórom a karfiolrózsákat, és elrendezem.

A tejszínt, tojást és a reszelt sajt felét elkeverem, majd ráöntöm a karfiolra úgy, hogy mindenhol befedje. A maradék sajtot a tetejére szórom, és sütőbe teszem. 200 fokon, kb. 40 perc alatt megsütöm. Akkor kész, ha a teteje szép aranybarnára pirul.

Neked ajánljuk