Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)

Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • egy nagy tepsihez:
  • 1 evőkanál napraforgó olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg világos rozsliszt
  • 25 dkg sima liszt
  • 3 g száraz élesztő vagy 1 dkg friss a tetejére
  • 10 dkg (bükkfán) füstölt szalonna
  • 10 dkg húsos szalonna (kolozsvári, vagy bacon)
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 3-5 dkg füstölt sajt
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 evőkanál napraforgó olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg világos rozsliszt
  • 25 dkg sima liszt
  • 3 g száraz élesztő
  • 10 dkg (bükkfán) füstölt szalonna
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 3-5 dkg füstölt sajt
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés:

A szalonnákat külön-külön felcsíkozzuk vagy kockázzuk, és kisütjük a zsírját, majd kivesszük a darabokat a zsírból és lecsepegtetjük.

A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: az olajat, vizet, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztőt, majd dagasztó programon összedolgozzuk a tésztát. (Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.)

A hozzávalókat közepesen lágy, rugalmas tésztává összegyúrjuk. Addig dagasszuk, amíg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük, amíg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tésztát normál tepsi méretűre kinyújtjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejére egy gerezd fokhagymát finom reszelőn lereszelünk, hozzákeverjük a tejfölhöz, kissé megsózzuk, borsozzuk és ezzel lekenjük a tésztát. Elosztjuk rajta a kétféle sült szalonnát, majd a félbevágott és felszeletelt lila hagymát és egy kevés füstölt sajtot.

Betesszük az előmelegített sütőbe és 220 fokon, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük, majd miután kivettük a sütőből rácsra téve hagyjuk hűlni.