Tejfölös pogácsa

Tejfölös pogácsa

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg sertészsír (vagy 20 dkg vaj)
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 1,5 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • kb. 2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • *
  • a lekenéshez:
  • 1 kisebb tojás
  • *
  • a szóráshoz:
  • sajt
  • szezámmag
  • köménymag

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a hideg zsírt (vagy vajat) és összemorzsoljuk. Amikor már kezd morzsalékos lenni, a közepében egy mélyedést alakítunk ki, beletesszük a tejföl több mint a felét, hozzáadjuk a tojássárgáját, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.

Gyúrás közben apránként hozzáadunk még annyi tejfölt, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a tészta (könnyen nyújtható legyen!). Ezután áttesszük egy kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt a tésztát a duplájára kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és éles késsel berácsozzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk a pogácsákat. (A leeső tésztát szintén összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.) Ezután a két tenyerünk között megsodorjuk a kiszaggatott tésztát, és egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd letakarjuk egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kb. 30 percig újra kelesztjük.

Ezután lekenjük a pogácsák tetejét a felvert egész tojással, majd ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, stb. Előmelegített sütőbe tesszük, majd kb. 200 fokon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk