Tejfölös-mustáros brokkolikrémleves

Tejfölös-mustáros brokkolikrémleves
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 közepes csokor brokkoli
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 4-5 ág kakukkfű (levelek lecsipkedve)
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes csokor brokkoli
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 4-5 ág kakukkfű (levelek lecsipkedve)
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • őrölt színes bors
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük, a vastagabb szárrészt vékonyan megpucoljuk, majd kisebb darabokra vágjuk fel. Ezután folyó víz alatt megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A póréhagymát vékonyra felkarikázzuk.

A vajat és az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, megszórjuk egy csipet sóval, és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk az alaposan lecsepegtetett brokkolit, megszórjuk a fűszerekkel, összekeverjük, -forgatjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje.

Felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve, puhára főzzük. (Közben megkóstoljuk, és ha szükséges utána ízesítsünk.) Amikor a brokkoli puhára főt, a tűzről levesszük, majd botmixerrel pépesítsük.

A tejfölt simára keverjük a mustárral, és egy merőkanál leturmixolt levessel. Ezután a levest a tűzre visszatesszük, forráspontig melegítjük, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a tejfölös-mustáros keveréket. Kevergetve még 1-2 percig főzzük, majd a tűzről levesszük, és tálalásig melegen tartjuk. Tálaláskor a levest tányérba merjük, olívaolajjal megcsepegtetjük, majd ízlés szerint pirított kiflikarikákkal, esetleg levesgyönggyel kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!