Tejfölös krumpligombóc leves

Tejfölös krumpligombóc leves
Elkészítési idő
4,0 8 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 2-3 db krumpli
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma pirospaprika
  • 1 db tojás
  • liszt (1 teáskanál a leveshez + amennyit a gombóc felvesz)
  • petrezselyemzöld
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • majoranna
  • 2 dl tejföl
  • a krumpli főző leve
  • víz
  • 2-3 db krumpli
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma pirospaprika
  • 1 db tojás
  • liszt
  • petrezselyemzöld
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • majoranna
  • 2 dl tejföl
  • a krumpli főző leve
  • víz

Elkészítés:

A krumplit enyhén sós, ételízesítős vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, a levet félretesszük, mert később még szükségünk lesz rá.

A krumplit alaposan összetörjük (vagy krumplinyomón átnyomjuk), majd teljesen kihűlni hagyjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd az olajon megpárolni elkezdjük megpárolni. Amikor már üveges, belenyomjuk a fokhagymát, és megszórjuk egy teáskanál liszttel. Ezután megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük a leszűrt, és félretett krumpli lével, és annyi vízzel, hogy kellő mennyiségű levest kapjunk.

Ízlés szerint sózzuk, majd szép lassan főzzük, kb. 15 percig.

Közben a kolbászt, és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a teljesen kihűtött krumplihoz. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd beleütjük az egész tojást és hozzáadunk néhány kanál lisztet. A masszát összedolgozzuk, és ha szükséges, akkor még hozzáadunk annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. (Akkor jó, ha már nem ragad a kezünkhöz, és a tálhoz sem.)

Ezután a masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk. A tejfölt simára keverjük egy kevés levessel, majd hozzácsorgatjuk a többi leveshez. Ezután kiforraljuk, majd beletesszük az elkészült gombócokat. Szintén felforraljuk, majd kb. 10 percig főzzük, hogy a gombócok is megfőjenek.

Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk a levest apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük! 2015-11-16 07:00:00

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti