Tejes pite eperrel

Tejes pite eperrel

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

kb. 10 szelethez:

  • 7,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 9 dkg kukoricakeményítő
  • 3 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 1 kis vaj a forma kikenéséhez
  • 1 tekercs bolti kinyújtott leveles tészta (275 g)

a tálaláshoz:

  • 50 dkg eper
  • 5 dkg cukor

Elkészítés:

A tejből félreteszünk egy pohárral (kb. 2 dl), a többit lábosba öntjük. A vaníliarúd pépjét kikaparjuk, és a cukorral együtt a tejhez adjuk. Forrásig melegítjük.

Közben a félretett tejet habverővel simára keverjük a keményítővel és a tojásokkal. A forráspontig melegített tejet lassan hozzácsorgatjuk, közben folyamatosan kevergetjük. A keveréket visszaöntjük a tejes lábosba és fakanállal folyamatosan kevergetve lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

Kivajazunk egy 12x35 cm-s hosszúkás, szögletes formát, és kibéleljük a tésztával. A tészta alját villával megszurkáljuk. A krémet a tésztára öntjük, elsimítjuk, és a sütőben 35-40 percig sütjük. Tálalás előtt teljesen hagyjuk kihűlni.

Az epret megtisztítjuk, felét a cukorral péppé turmixoljuk, a maradékot félbe vagy a nagyságától függően negyedekre vágjuk.

A pitét meglocsoljuk az eperöntettel, és az eperszemekkel megrakodva tálaljuk.

Tipp: megszórhatjuk mandulaforgáccsal!

Fotó: RAS / Recepttár

Neked ajánljuk