Tejes pite eperrel

Tejes pite eperrel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 10 szelethez:
  • 7,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 9 dkg kukoricakeményítő
  • 3 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 1 kis vaj a forma kikenéséhez
  • 1 tekercs bolti kinyújtott leveles tészta (275 g)
  • a tálaláshoz:
  • 50 dkg eper
  • 5 dkg cukor
  • 7,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 9 dkg kukoricakeményítő
  • 3 db tojás
  • 1 rúd vanília
  • 1 kis vaj a forma kikenéséhez
  • 1 tekercs bolti kinyújtott leveles tészta (275 g)
  • 50 dkg eper
  • 5 dkg cukor

Elkészítés:

A tejből félreteszünk egy pohárral (kb. 2 dl), a többit lábosba öntjük. A vaníliarúd pépjét kikaparjuk, és a cukorral együtt a tejhez adjuk. Forrásig melegítjük.

Közben a félretett tejet habverővel simára keverjük a keményítővel és a tojásokkal. A forráspontig melegített tejet lassan hozzácsorgatjuk, közben folyamatosan kevergetjük. A keveréket visszaöntjük a tejes lábosba és fakanállal folyamatosan kevergetve lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

Kivajazunk egy 12x35 cm-s hosszúkás, szögletes formát, és kibéleljük a tésztával. A tészta alját villával megszurkáljuk. A krémet a tésztára öntjük, elsimítjuk, és a sütőben 35-40 percig sütjük. Tálalás előtt teljesen hagyjuk kihűlni.

Az epret megtisztítjuk, felét a cukorral péppé turmixoljuk, a maradékot félbe vagy a nagyságától függően negyedekre vágjuk.

A pitét meglocsoljuk az eperöntettel, és az eperszemekkel megrakodva tálaljuk.

Tipp: megszórhatjuk mandulaforgáccsal!


Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti