Tárkonyos zöldbableves

Tárkonyos zöldbableves
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 600 g zöldbab (fagyasztott)
  • 1 kg burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • őrölt bors, majoránna, tárkony, őrölt pirospaprika, köménymag, só (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál ecet
  • ételízesítő, erős paprika (ízlés szerint)
  • 600 g zöldbab (fagyasztott)
  • 1 kg burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál ecet
  • ételízesítő
  • erős paprika

Elkészítés:

Apróra vágjuk a hagymát. Az olajat egy nagy (5 literes) fazékban felmelegítjük, beletesszük a hagymát, a majoránnát, a köménymagot, a tárkonyt és a babérlevelet. Ezeket együtt pirítjuk 2-3 percig az olajban, vigyázva, hogy meg ne égjenek. Utána beletesszük a fokhagymát, a paradicsompürét és a pirospaprikát. Ezután felöntjük egy kevés (1 dl) vízzel, és megsózzuk.

Amikor felforr a víz, beleöntjük a fagyott zöldbabot, megforgatjuk a szaftban, és felöntjük az egészet 2,5 liter vízzel.

Megvárjuk, hogy felforrjon a víz a babbal, ezalatt megtisztítjuk, és feldaraboljuk kisebb kockákra a krumplit, majd a leveshez adjuk. (Ha valaki nyáron újkrumplival akarja csinálni, akkor azt csak kb. 10 perc múlva tegye bele, mert az gyorsabban megfő, mint a régi.)

Ekkor, aki szereti, tehet bele erős paprikát is. Újra megvárjuk, amíg felforr a leves, ekkor lefedjük, takarékra vesszük alatta a lángot, és kb. 20 perc alatt megfőzzük. (Érdemes a vége felé ránézni, hátha hamarabb megfő.) Ezután teszünk bele 2 evőkanál ecetet. Megkóstoljuk a levest, hogy milyen az íze, én ekkor szoktam még beletenni sót vagy ételízesítőt, vagy még ecetet, ha szükséges.

Amikor kész a leves, egy külön edényben a tejfölt összekeverjük a tejszínnel és a liszttel és a levesből vett forró lével, azért, hogy ne legyen csomós a liszt. Utána beleöntjük a levesbe, ekkor is kevergetve a habverővel. Megvárjuk, amíg egyet buggyan a leves, és kikapcsoljuk alatta a gázt.

Megjegyzés:

A receptet Buzási Lászlóné küldte be. Köszönjük!