Tárkonyos bakonyi húsgombócleves

Tárkonyos bakonyi húsgombócleves
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 30 dkg darált sertés lapocka
  • 1 szál zöldség
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 marék rizs
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • 20 dkg barna csiperkegomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • fél zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál szárított tárkony
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 1 evőkanál liszt vagy keményítő
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl főzőtejszín
  • 30 dkg darált sertés lapocka
  • 1 szál zöldség
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 marék rizs
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • 20 dkg barna csiperkegomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • fél db zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál szárított tárkony
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 1 evőkanál liszt vagy keményítő
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl főzőtejszín

Elkészítés:

A hagymát megdinszteljük, rárakjuk a karikára vágott zöldséget, répát, zellert, a gombát és tovább pároljuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal az aprított petrezselyemzölddel. Belerakjuk a tv paprikát, a fokhagymát, és a paradicsomot, majd lassú tűzön főzzük.

Amíg fő a leves, elkészítjük a húsgombócot. A rizst előfőzzük. A darált húsba beleütjük tojást, hozzáadjuk a pirospaprikát, a kockára vágott vöröshagymát, a főtt rizst, sózzuk, borsozzuk. Összegyúrjuk, vizes kézzel közepes méretű gombócokat formázunk a masszából.

A gombócokat a forrásban lévő levesbe főzzük, ha feljönnek a leves tejére, megfőttek a gombóckák.

A tejfölt és főzőtejszínt összekeverjük, beleszórjuk a keményítőt, simára keverjük, veszünk ki a levesből a hőkiegyenlítés miatt. A forrásban lévő levesbe öntjük, elkeverjük, felforraljuk, és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti