Tarjás házi burger

Tarjás házi burger
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • (8 db burgerhez)
  • a hamburgerzsemléhez:
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 40 g olaj
  • 1 tojás
  • 100 g joghurt
  • a kenéshez:
  • 1 tojás
  • a tetejére:
  • szezámmag
  • a húspogácsához:
  • 80-90 dkg marhahús darálva
  • bors
  • a zsemlébe:
  • 6-8 szép szelet füstölt tarja (vagy füstölt sonka)
  • jégsaláta
  • paradicsom
  • szeletelt sajt
  • lilahagyma
  • csemege uborka
  • a sütéshez:
  • 1 evőkanál olaj
  • a hamburger szószhoz:
  • 6 evőkanál majonéz
  • 9 evőkanál ketchup
  • 2 teáskanál mustár
  • bors
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 40 g olaj
  • 1 db tojás
  • 100 g joghurt
  • 1 db tojás
  • szezámmag
  • 80-90 dkg marhahús darálva
  • bors
  • 6-8 szelet füstölt tarja (vagy füstölt sonka)
  • jégsaláta
  • paradicsom
  • szeletelt sajt
  • lilahagyma
  • csemege uborka
  • 1 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál majonéz
  • 9 evőkanál ketchup
  • 2 teáskanál mustár
  • bors

Elkészítés:

A zsemle hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, majd dagasztó programra állítva hagyjuk, hogy a gép dagassza-kelessze a tésztát. Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma darabba vágjuk (kb. 12-15 dkg/db).

Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kicsit távolabb, hiszen még kelni fognak. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljenek. Amikor a kis gömböcök megkeltek, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt megsütjük. Légiesen könnyű és aranybarna hamburger zsemle a végeredmény.

Elkészítjük a hamburger szószt: a majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük, majd sóval és borssal ízesítjük, és a hűtőbe tesszük.

A marhahúst sózzuk-borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk. 6-8 egyforma méretű gombócot formázunk belőle (kb. 10-12 dkg/gombóc).

Egy grillserpenyőt felhevítünk, vékonyan kiolajozunk, majd a kerekre lapogatott húspogácsák mindkét oldalát megsütjük benne. Még forrón, minden húspogácsa tetejére 1-1 szelet sajtot teszünk.

A serpenyőben visszamaradt zsiradékon magas hőfokon pirosra sütjük a tarja (vagy sonka) szeleteket.

A házi készítésű zsemléket kettévágjuk, mindegyikbe teszünk jégsalátát, paradicsom szeleteket, a még forró sajtos hamburgerhúst. A tetejére tesszük a sült tarját, a lilahagyma karikákat és csemegeuborka szeleteket. Rácsurgatjuk a hamburgerszószt, végül a zsemle tetejével befedjük.

Megjegyzés:

A receptet Kovács Mária küldte be. Köszönjük!