Szűzpecsenye csípős barackkal

Szűzpecsenye csípős barackkal

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg szűzpecsenye
  • 0,5 dl olaj
  • 30 dkg barack (sárga vagy őszi),
  • 2 chili paprika
  • 2 db lime
  • 1 kis diónyi friss gyömbér
  • 4 dkg barnacukor
  • 3 dkg vaj

a körethez:

  • 6 dl tej
  • 8 dkg gríz
  • 2 evőkanál vaj a sütéshez

Elkészítés:

A körethez a tejet kevés sóval felforraljuk, és beleszórjuk a darát. Kevergetve, nagyon lassan, sűrű krémet főzünk (15-20 perc). Tálcán 1 cm vastagon elsimítjuk, és megvárjuk, amíg kihűl.

A húst lehártyázzuk, megmossuk, leszárítjuk, és négy nagyobb darabra vágjuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A húst sózzuk, borsozzuk, serpenyőben, forró olajon körbesütjük. Áttesszük egy tepsibe, és az előmelegített sütőben további 8 percig sütjük. (Ha valaki jobban átsütve szereti, tovább kell hagyni a sütőben.) Ha kivesszük, 3-4 percig pihentetjük, majd felszeleteljük.

Amíg a hús sül, a barackokat meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A chilit kimagozzuk, felaprítjuk. A citromokat megmossuk, a gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.

Abban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, karamellizáljuk a cukrot, majd rátesszük a barackot, a vajat, a kimagozott, összevágott chilit, csipetnyi sót, a gyömbért és összeforgatjuk. Pár perc múlva rátesszük az egyik zöldcitrom reszelt héját és levét, majd a másik citromot is belevágjuk. Összeforgatjuk, félrehúzzuk. (Ügyeljünk rá, hogy a barackok ne menjenek szét!)

A grízt feldaraboljuk, forró serpenyőben a vajon megpirítjuk, és a hús mellé tálaljuk a barackkal együtt.

Fotó: RAS/Recepttár

Neked ajánljuk