Szürke marha pörkölt almával

Szürke marha pörkölt almával
Elkészítési idő
4,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 5 kiló marhahús (jelen esetben szürke marha volt, de hentesnél kapható szarvasmarhából is készíthető)
  • 1,5 kiló hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 db paradicsom
  • 3 db zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika
  • 2 db alma
  • 2 dl Vitaprik (házi sós, darált, enyhén csípős paprika)
  • 4 kanál őrölt pirospaprika
  • 1 kanál köménymag
  • 1 kávéskanál só (mivel a Vitaprik eleve sós volt)
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 kg marhahús
  • 1,5 kg hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 db paradicsom
  • 3 db zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika
  • 2 db alma
  • 2 dl Vitaprik (házi sós, darált, enyhén csípős paprika)
  • 4 kanál őrölt pirospaprika
  • 1 kanál köménymag
  • 1 kávéskanál só (mivel a Vitaprik eleve sós volt)
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 2 dl száraz fehérbor

Elkészítés:

A hagymát megtisztítom, majd félkarikára vágom. A fokhagymát megtisztítom, kés lapjával szétnyomom. A húst megmosom, leöblítem, kockákra vágom. Utána ismét átöblítem.

A hagymát zsíron elkezdem párolni, enyhén megsózom, majd hozzáadok 1 kiskanálnyi köménymagot. Azzal együtt kicsit pirítom, majd a fokhagyma negyedét is beleteszem a bográcsba. A húst is hozzátéve, fehéredésig pirítom.

5 perc pirítás után felöntöttem 1 deci száraz fehérborral, kevés vízzel, és belekerült a fagyasztott 3 db paprika, és ugyanennyi paradicsom. (A paradicsom egészben, a paprikák csíkozva, mert így lett lefagyasztva. Használhatunk lecsót is.)

Hozzáadtam a házi darált paprikát (Vitaprik, Pritamin), mivel ez enyhén csípős, ezúttal 1 db csípős paprika került a bográcsba a fagyasztóból, de az is ki lett véve, amikor már csak a csumája, és a bőre maradt.

Fedő alatt egy órát főztem, de előtte kihalásztam a paradicsomok közben levált héját. Ismét megkóstoltam, de még csak a szaftját. Újabb főzés következett a fedő alatt, és forgatások.

Fél órával a főzési idő vége tettem hozzá az őrölt borsot, és a fokhagyma félretett háromnegyedét, valamint két darab feldarabolt almát. Az alma kitűnő szaftot, pikáns ízt ad ételünknek.

Négy kanál őrölt pirospaprikát kevés fehérborral elkevertem, majd azt is hozzáadtam a már fortyogó pörköltléhez. Ekkor nyerte el végleges színét, és ízét a pörkölt. Összesen három óra alatt főztem készre.