Szőttes almás pite

Szőttes almás pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 dkg vaj vagy 25 dkg Rama margarin
  • 1 tojás
  • a töltelékhez:
  • 1,5 kg alma
  • cukor (ízlés szerint)
  • fahéj
  • 3 evőkanál búzadara
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 dkg vaj vagy 25 dkg Rama margarin
  • 1 db tojás
  • 1,5 kg alma
  • cukor
  • fahéj
  • 3 evőkanál búzadara

Elkészítés:

Először elkészítjük a tölteléket. A megtisztított almát meghámozzuk, majd lereszeljük és megdinszteljük. Ízlés szerint cukrozzuk, fahéjjal ízesítjük, és hozzákeverünk három evőkanál búzadarát.

Az élesztőt 1 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk. Az átszitált liszttel elmorzsoljuk a vajat, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Letakarva kelni hagyjuk, amíg a tészta láthatóan megemelkedik. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd két részre vágjuk, egyenként négyzet alakúra kinyújtjuk.

A tésztát képzeletben négy részre osztjuk. A négyzet jobb felső kis négyzet részre tesszük a párolt, kihűlt almát. Az átlós irányban lévő részt ráfordítjuk. A két másik négyzetet csíkokra vágjuk. A széleit villával lenyomkodjuk majd a csíkokra vágott tésztával beszőjük úgy, hogy egyszer az egyik oldalról veszünk egy tésztacsíkot, majd a másikról, egymást csíptetve és mindegyik végét villával odanyomjuk a tésztához. Sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük. (A másik tésztával is ugyanígy járunk el.)

180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük, kb. 30 perc alatt. Még forrón vaníliás porcukorral beszitáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!