Szőlős-túrós pite

Szőlős-túrós pite

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a pitéhez:

  • 350 g liszt
  • 250 g vaj (hideg vaj, kockákra vágva)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál jéghideg víz

a töltelékhez:

  • 400 g túró
  • 2 db tojás
  • 75 g Camambert sajt
  • 10 g bazsalikom
  • 120 ml kókusztej
  • 65 g cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja

a díszítéshez:

  • szőlő

Elkészítés:

Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat. Alaposan összedolgozzuk, amíg morzsa állagú keveréket nem kapunk. (Jó, hogyha a tésztában borsó nagyságú vaj darabkák maradnak.)

Ezt követően elkezdjük adagolni evőkanalanként a hideg vizet. Akkor jó a tésztánk állaga, ha egy kis adag tésztát összenyomva összeáll. Abban az esetben, ha a tészta nem áll össze, tovább adagoljuk a vizet. (Azonban a túl sok víztől a tészta kemény lehet.)

A morzsás állagú tésztát egy nyújtódeszkára öntjük, és egy gombócot formálunk belőle, arra figyelve, hogy a tésztát nem gyúrhatjuk. A tésztánk akkor lesz jó, ha apró vajdarabkák még látszódnak benne. A gombócot egy kis liszttel hintjük le, és folpackba tekerjük. Minimum 1 órát a hűtőbe kell helyezni, az ideális azonban az, ha egy éjszakát ott tölt.

A piteformát alaposan kivajazzuk, majd a tésztát a formának megfelelő nagyságúra sodorjuk. A tészta széleit alaposan a forma sarkaiba nyomkodjuk. Egy villával többször megszurkáljuk, ezzel akadályozzuk meg, hogy felhólyagosodjon. A tészta tetejére sütőpapírt teszünk (körbe legyen pereme), amibe rizst öntünk nehezék gyanánt.

A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük. Hideg helyre tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. A túrót a kókusztejjel és a tojásokkal kikeverjük.

A Camambert sajtot felkockázzuk, majd a túróhoz keverjük a vanília aromával, a cukorral, a bazsalikommal és a citrom reszelt héjával együtt. Egy szűrőbe tesszük, és hagyjuk, hogy a felesleges folyadék lecsepegjen.

A hideg tésztán egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, majd egyenként ráhelyezzük a szőlőszemeket. A 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a pitét. Végezetül megszórjuk kevés porcukorral.

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk