Szőlős muffin édes morzsával

Szőlős muffin édes morzsával

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

12 db-hoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 10 dkg Vénusz sütőmargarin (vagy vaj)
  • 1,5 dl tejszín (20%-os)
  • csipet só
  • 1 nagy fürt szőlő

az édes morzsához:

  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 púpozott evőkanál liszt

Elkészítés:

A szőlőfürtöt leszemezzük, alaposan megmossuk, majd a szemeket félbevágjuk, és óvatosan eltávolítjuk a magokat. (Érdemes nagyobb szemű szőlőt választani, abból kés hegyével egy gyors mozdulattal eltudjuk távolítani a magokat.)

A liszthez adjuk a sütőport, egy csipet sót, a darált diót, az őrölt fahéjat, és összekeverjük. A porcukorhoz adjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, a tejszínt, és simára keverjük. Ezután beleöntjük a lisztes-diós keveréket, fakanállal alaposan elkeverjük, majd mehet bele a kimagozott szőlő, és óvatosan, hogy ne törjön, összekeverjük a masszát.

A muffin formát papírkapszlival kibéleljük (vagy szilikon formát használjunk), majd megszórjuk a tetejét az édes morzsával. Ehhez a hideg vajhoz hozzáadjuk a kristálycukrot és a lisztet, majd az ujjbegyünkkel nagyjából összemorzsoljuk.

Közepesen előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk