Szőlős joghurttorta

Szőlős joghurttorta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 3 csomag leveles tészta
  • 5 dl vaníliás görög joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 4 dl Hulala (vagy habtejszín + habfixáló)
  • 10 g porzselatin + 1 dl víz
  • 2-3 fürt szőlő
  • (a tortaforma 23 cm-es)
  • 3 csomag leveles tészta
  • 5 dl vaníliás görög joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 4 dl Hulala (vagy habtejszín + habfixáló)
  • 10 g porzselatin
  • 2-3 fürt szőlő
  • 1 dl víz

Elkészítés:

Az egyik csomag előnyújtott leveles tésztát kitekerjük a papírból, majd ráhelyezzünk a tortaformát, és éles késsel körbevágjuk. (Sütés közben a tészta egy kicsit összeugrik, ezért kell nagyobbra vágni.) Ezután a körbevágott tésztát ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy sütőpapírral letakarjuk, és ráteszünk egy tepsit, hogy sütés közben ne tudjon megemelkedni majd a tészta.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd a közepesnél kicsit magasabb hőfokon 10 percig sütjük. Ekkor a tepsit és a sütőpapírt óvatosan levesszük a tésztáról, majd szép pirosra, ropogósra sütjük. A második csomag leveles tésztával is így járjunk el.

A harmadik csomag leveles tésztából szintén kivágunk egy 24 cm-es kört, majd 8 egyenlő részre vágjuk fel, és kicsit távolabb húzzuk egymástól a tésztacikkeket. (Ha vékonyabb szeleteket szeretnénk, akkor 12 cikkre vágjuk fel a tésztát!)

A sütőbe tesszük és szép pirosra, ropogósra sütjük. (Ezt a tésztát már nem kell sütőpapírral és tepsivel letakarni!)

A szőlőt megmossuk, leszemezzük. Ezután a szőlőszemeket félbe vágjuk és a magokat eltávolítjuk. (Érdemes nagyobb szemű szőlőt választani.) A Hulalát kemény habbá verjük, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük. (Ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá.)

A joghurthoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, hozzáreszeljük a citromhéjat, és hozzáfacsarunk ízlés szerint citromlevet, majd simára keverjük. (Közben kóstoljuk, nehogy nagyon savanyú legyen a krém!)

A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, majd addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, és éppen csak langyos lesz. Amikor már éppen csak langyos, hozzáöntjük a joghurthoz, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felvert tejszínhab felét, és alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a felezett szőlőszemeket is. Ezután hozzáadjuk a maradék tejszínhabot, és óvatosan elkeverjük, összeforgatjuk.

Egy 23 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beletesszük az egyik tésztalapot. Ezután egyenletesen rákanalazzuk a krém felét, majd rátesszük a másik tésztalapot. Végül egyenletesen rákanalazzuk a maradék krémet, majd pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.


Közvetlenül tálalás előtt kivesszük a tortát a hűtőből, tálcára helyezzük, a tetejére tesszük a felszeletelt tésztacikkeket, és megszórjuk ízlés szerint porcukorral.

Tálalás előtt, lehetőleg recés késsel szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.

A ropogós tésztarétegek a habkönnyű citromos krémmel nagyon finomak, de csak ha frissen fogyasztjuk. Másnapra sajnos a ropogós tészta a krémtől felpuhul, és igaz úgy is finom, de már nem az igazi.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!