Szőlős-diós kelt párnák

Szőlős-diós kelt párnák
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 30 darabhoz:
  • 2 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 40 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg vaj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 4-5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
  • *
  • a töltelékhez:
  • 20 dkg szőlő
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg durvára vágott dióbél
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 40 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg vaj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 4-5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
  • 20 dkg szőlő
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg durvára vágott dióbél
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:

Az élesztőt egy kanál cukorral, 1 dl langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, cukrot, a tojássárgáját, a vajat, a vaníliás cukrot és egy csipet sót beletesszük egy nagyobb tálba. Amikor az élesztő felfutott, azt is beleöntjük a tálba, és a maradék langyos tej hozzáadásával alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát az edényben kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, ezután 5-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. 10-15 percen át pihentetjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A töltelékhez a szőlőt megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, a darált dióval, a citromhéjjal.

A korongok közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, és abba kanalazzuk a tölteléket. A tésztákat sütőlemezre tesszük, megkenjük az olvasztott vajjal, és a sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral, és tálaljuk.



Megjegyzés:

Fotó: Recepttár.hu

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti