Szőlős-almás kalácspuding

Szőlős-almás kalácspuding

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 20 dkg szőlő
  • 20 dkg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 8 dkg darált dió vagy mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg kalács
  • 1 tojássárgája
  • 1-1,5 dl langyos tej
  • 4 dkg vaj + a tálhoz

Elkészítés:

A tejbe mártogatott kalács sokunk gyermekkorát idézi. Ezt most még egy kis szőlővel és almával is megbolondíthatjuk.

A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd vékonyra felszeleteljük.

A szeletelt almát lábasba tesszük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk. Amikor puha, de nem ment szét, levesszük, belekeverjük a diót, a szőlőt, a reszelt citromhéjat.

Egy kb. 18 cm átmérőjű és 6-7 cm mély hőálló tálat kikenünk vajjal. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

A kalácsot vékonyra szeleteljük. Összekeverjük a tojássárgáját a langyos tejjel és a vajjal. A kalácsszeleteket megmártjuk a tojásos tejben, majd kibéleljük vele a formát. Beleöntjük az almás-szőlős tölteléket, elegyengetjük, majd betakarjuk kaláccsal, és kicsit megnyomkodjuk. A sütőben készre sütjük (40-45 perc).

Amikor szép piros és roppanós a teteje, kivesszük, körbevágjuk, és tálra borítjuk. Melegen szeleteljük az asztalnál. Vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.

Neked ajánljuk