Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • kb. 20 db szilva
  • 30 dkg krumpli
  • kb. 40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 mokkáskanál só

a forgatáshoz:

  • 1 csomag zsemlemorzsa (nagy)
  • 1-1,5 dl olaj

a tálaláshoz:

  • fahéjas porcukor

Elkészítés:

A zsemlemorzsa pirításával kezdjük, hogy a készre főtt gombócokat a főzővízből kiszedve, rögtön beletudjuk forgatni. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és állandó keverés mellett szép aranybarnára pirítjuk. (Kisebb lángon pirítsuk és kevergessük, mert a zsemlemorzsa könnyen megég.)

A krumplit megpucoljuk, majd kisebb kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, krumplinyomón átnyomjuk (vagy villával alaposan összenyomjuk) és hagyjuk kihűlni. (Mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert ha meleg a krumpli, akkor nagyon sok lisztet felvesz, és a tészta lágy lesz, és nehéz vele dolgozni.)

Amikor a krumpli kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a sót, és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (A lisztet ne egyszerre adjuk hozzá, mert lehet hogy kevesebb is elég, de ha szükséges, akkor többet is tehetünk hozzá. Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.)

Ezután lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, majd akkora kockákra vágjuk fel, hogy a szilvát könnyedén bele tudjuk majd csomagolni. Ezután a tészta közepére helyezzük a szilvát, majd gombóccá formázzuk.

Egy nagyobb edényben bőséges mennyiségű vizet forralunk fel, majd óvatosan belehelyezzük a gombócokat. Várjuk meg amíg feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd 5-6 percig főzzük (közben fakanállal óvatosan keverjük meg, nehogy leragadjanak az edény aljára).

A készre főtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, alaposan lecsepegtetjük, majd óvatosan beleforgatjuk az előzőleg megpirított zsemlemorzsába, és tálalásig melegen tartjuk. Tálaláskor a gombócokat tányérra szedjük, ha előzőleg nem magoztuk ki, akkor eltávolítjuk a szilvamagokat, majd megszórjuk fahéjas porcukorral. Ízlés szerint még tejföllel is meglocsolhatjuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek