Szilvás túrós süti

Szilvás túrós süti
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • zsemlemorzsa
  • fél evőkanál tejföl
  • a töltelékhez:
  • 1 kg szilva
  • őrölt fahéj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 70 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál ételkeményítő
  • 5 evőkanál citromlé
  • 3 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • 1 evőkanál tejföl (csak ha túl száraz a túró)
  • 7 dkg margarin
  • 14 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • (a tortaforma 28-40 cm-es)
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipet
  • 20 dkg margarin
  • 3 db tojássárgája
  • zsemlemorzsa
  • fél evőkanál tejföl
  • 1 kg szilva
  • őrölt fahéj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 70 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál ételkeményítő
  • 5 evőkanál citromlé
  • 3 db tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • 1 evőkanál tejföl (csak ha túl száraz a túró)
  • 7 dkg margarin
  • 14 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A lisztet, sütőport, sót, cukrot, citromhéjat összekeverjük, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával, tejföllel összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

A tortaformát margarinnal kikenjük. A pihentettet tésztát a tortaformánál nagyobbra nyújtjuk. Kibéleljük vele a formát, úgy, hogy az oldalára is jusson. Villával megszurkáljuk az alját. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és elősütjük a tésztát kb. 5-8 perc alatt (a sütő erősségétől függ az idő.)

Miután az elősütött tésztát a sütőből kivettük, kevés zsemlemorzsával megszórjuk.

A fele szilvát félbe vagy negyedekre vágva a tésztára tesszük. Megszórjuk fahéjas cukorral.

A túrót a tojássárgájával, a citromlével, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, enyhén megolvasztott margarinnal, az ételkeményítővel kikeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét.

A túrós masszát a szilva tetejére simítjuk. A szilva másik felét is felvágjuk (félbe vagy negyedbe) a túrós krém tetejére tesszük, megszórjuk fahéjas cukorral, megkenjük a felmelegített sárgabarack lekvárral.

Ismét betesszük a 180 fokos sütőbe, és kb. 50-60 perc alatt készre sütjük.

(Ha fagyasztott szilvával készítjük, nem kell kiolvasztani!) Más gyümölccsel is elkészíthető pl. sárgabarack, málna, eper.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte el. Köszönjük!