Szilvás rizstorta

Szilvás rizstorta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 25 dkg hosszú szemű rizs
  • 2 dl tej
  • 50 dkg szilva
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg hosszú szemű rizs
  • 2 dl tej
  • 50 dkg szilva
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor

Elkészítés:

Közeledik a szilva szezon, így nem árt begyűjteni a legfinomabb szilvás recepteket.
Ha fém kapcsos tortaformában sütjük, vajazzuk, lisztezzük ki a formát. Tálaláskor a tetejét tejszínhabrózsákkal díszíthetjük.

A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, másfészeres mennyiségű forró vízben 1 mokkáskanálnyi sóval feltesszük főni. Amikor felvette a vizet, felöntjük a tejjel és készre főzzük.

A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A fél szilvákat elnegyedeljük, az őrölt fahéjjal, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás porcukorral összeforgatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A puha vajat a tojások sárgájával és a cukorral elkeverjük. A meleg tejberizshez hozzáadjuk a vajas tojást, és a habbal lazítjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A habos rizs felét 20-22 cm átmérőjű kerek szilikonformába szedjük, rátesszük a szilva felét és befedjük a rizs másik felével. Végül a tetejét kirakjuk a maradék szilvával, és a sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, hagyjuk egészen kihűlni, majd cikkekre vágjuk. Ízlés szerint megszórhatjuk vaníliás porcukorral.