Szilvás rétes

Szilvás rétes

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához (4 rúdhoz):

  • 1 tojás
  • 1 tk. só
  • 2 dl melegvíz
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg simaliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2 ek. langyos zsír
  • 1 tk. 10%-os ecet

A töltelékhez (1 rúdhoz):

  • 5 dkg pirított zsemlemorzsa
  • 60 dkg magozott szilva
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 4 ek. nádcukor
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

Szitáld egy tálba a lisztet.

Közben oldd fel meleg vízben a sót, majd keverd hozzá az ecetet.

Morzsold bele a lisztbe a zsírt, és add hozzá a tojást és a ecetes-sós vizet, majd alaposan dolgozd össze. Csapkodd hozzá a nyútódeszkához, hogy szép fényes, és hólyagos legyen.

Oszd három részre a tésztát, rakd őket olajjal kikent tálkákba, kend meg őket vékonyan olajjal, majd hagyd őket pihenni langyos helyen fél órát.

Közben a töltelékhez pirítsd zsemlemorzsát egy kis vajon. Mosd meg, vágd ujjnyi szeletekre a magozott szilvákat, majd halmozd őkt egy tálba. Add hozzájuk a cukrot, a már kihűlt pirított zsemlemorzsát és a fahéjat. Hagyd pihenni.

Vedd elő a pihent puha tésztát, tedd egy belisztezett terítőre, lapogasd ki a tenyereddel, majd kezdd el kihúzni. Zsírozd be a tészte tetejét, majd lisztes kézzel alulról, belülről kifelé haladva addig húzd a tésztát, amíg szinte átlásztó nem lesz.

Csipegesd le a széleiről a vastagabb részeket, hagyd kicsit szikkadni (de ne túl sokáig).

(Tipp: Akár a töltelékbe is beledobálhatod a lecsipkedett széleket!)

Húzd ki a tésztákat, kend meg őket vékonyan olvasztott zsírral, és halmozd rájuk a szilvás tölteléket egyenletesen.

Hajtsd be kétoldalt a két hosszabbik szélét, tekerd fel őket (lazán) a terítő segítségével, kend meg a tetejüket tojássárgával, majd rakd őket sűtőpapírral bélelt tepsire.

Süsd őket pirosra egy előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt. Tálalás előtt hints a tetejükre porcukrot.

Tipp: Ha nem használod fel egyszerre az összes tésztát, tedd be a hűtőben, másnap a hűtőből kivéve várd meg amíg felmelegszik, húzd ki, és töltsd meg!

Ha elkezd szakadozni a tészta, öblítsd le melegvízzel, gyúrd át, olajozd be a tetejét, tedd félre egy meleg helyre 20-30 ercre, és próbáld meg újra!

Neked ajánljuk