Szilvás rácsos pite

Szilvás rácsos pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 60 dkg magozott szilva
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 evőkanál hidegen kötő pudingpor
  • *
  • a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • *
  • a szóráshoz:
  • porcukor
  • 60 dkg magozott szilva
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 evőkanál hidegen kötő pudingpor
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • porcukor

Elkészítés:

A szilvát kimagozzuk, kockára vágjuk, majd egy tálba tesszük, megszórjuk vaníliás cukorral és fahéjjal elkevert cukorral, majd állni hagyjuk.

Elkészítjük a tésztát: egy tálba szitáljuk a lisztet, majd belerakjuk a kockára vágott margarint, elkezdjük összemorzsolni, majd hozzáadjuk a porcukrot és az egész tojást, a vaníliás cukrot és gyorsan összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A szilvát elkeverjük a pudingporral és állni hagyjuk.

A tésztát hűsölés után kétfelé vesszük – az egyik fele nagyobb legyen, mert az lesz az alja, a másik feléből készítjük a rácsot.

A pite formát kikenjük margarinnal, meghintjük liszttel. A nagyobb tészta darabot kerekre kinyújtjuk kicsit nagyobbra mint a piteforma feltekerjük a nyújtófára, beleeresztjük a formába és eligazítjuk. A tészta alját megszórjuk búzadarával villával megszurkáljuk, majd beleöntjük a befűszerezett szilvát és elegyengetjük. A megmarat tésztát kinyújtjuk és csíkokra vágva rácsot készítünk belőle a pite tetejére. A tésztarácsot felvert tojással megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30 perc alatt megsütjük. A piteformában hagyjuk langyosra hűlni, mert különben nem lehet szépen szeletelni. A tetejét porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti