Szilvás pite különleges díszítéssel

Szilvás pite különleges díszítéssel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a pite tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 165 g Rama margarin
  • 160 g porcukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • csipet só
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 darab tojássárgája
  • a szilvás töltelékhez:
  • 4 üveg szilva befőtt
  • fahéj ízlés szerint
  • porcukor ízlés szerint
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 165 g Rama margarin
  • 160 g porcukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • csipet
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 darab tojássárgája
  • 4 üveg szilva befőtt
  • fahéj
  • porcukor

Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztát. A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, majd összedolgozzuk, hogy egy puha tésztát kapjuk, ezután folpackkal betekerjük és betesszük a hűtőbe pihentetni.

A szilvabefőttekről leöntjük a levét, lecsepegtetjük, majd erősen kinyomkodjuk belőle a maradék levet is. Utána ízlés szerint egy-két kiskanál fahéjat adunk hozzá, majd pár evőkanál porcukorral is megszórhatjuk, ha édesen szeretjük. Félretesszük, és most jöhet a munka rafinált része.

A tésztát a hűtőből kivesszük és elfelezzük. Az egyik részét kinyújtjuk, és beterítjük a kivajazott piteforma aljába.

Ezután a másik tésztából különféle mintát készítünk a tetejére. (Készíthetünk ilyen szép madarakat, vagy halloween, karácsony közeledtével lehet tököket, karácsonyfát, Mikulást készíteni rá – határ a csillagos ég. Ezt érdemes előtte papírra lerajzolni, majd kivágni és már kész is a sablonunk.)

Kinyújtjuk tehát a másik fél tésztánkat is, és rátesszük a sablont. Érdemes nagyon vékony élű késsel vagy szikével körbe vágni. A megmaradt még vághatunk pl. három vékony csíkot, és már jöhetnek is a különböző fonatok a piténk szélére.

Ha mindezekkel megvagyunk, beletesszük a szilvás tölteléket a formába, majd a tetején elhelyezzük a díszítést, fonatokat. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és ár mehet is a 170 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 percig alatt megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Pecsét Brigi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti