Szilvás-mandulás pozsonyi kifli

Szilvás-mandulás pozsonyi kifli

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 17 dkg vaj
  • 8 dkg zsír
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • fél kiskanál só

a töltelékhez:

  • 40 dkg szilva (ha nincs szezonja szilvabefőtt)
  • 20 dkg kimagozott puha aszalt szilva
  • 10 dkg darált mandula (vagy dió)
  • 10 dkg mazsola
  • 3 csomag főznivaló vanília ízű pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál fahéj
  • 3-4 evőkanál rum

a kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a sóval és 5 dkg porcukorral összeforgatjuk, a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk.

A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül.

A szilvát és az aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután a darált mandulával, a mazsolával, a puding porral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük.

A tésztát megfelezzük, feléből 2 rudat nyújtunk, a másik feléből a kiflik készülnek. (Ha nem akarunk kifliket, akkor 4 rúd lesz ebből a mennyiségből, vagy ha nem akarunk rudakat, akkor 20 darab kifli.) A rúdnak 3 milliméter, a kifliknek 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 8*8 centis négyzetekre vágjuk.

Elrendezzük a tésztán a töltelékeket és szilikonos papírral kibélelt tepsiben szép pirosra sütjük. Sütés előtt a tetejét először a tojássárgájával kenjük meg, majd hideg helyen (hűtőben) pihentessük kb. 40 percig, majd a fehérjével átkenjük, és langyos helyen pihentetjük. Ettől lesz márványos a teteje.

Ha valakinek nincs kedve és ideje ezt végig csinálni, akkor elég, ha felvert tojással átkeni.

Tipp: Sütés előtt a rudakat több helyen átszúrjuk hurkapálcával, hogy a gőz eltávozhasson belőle, így nem reped meg.

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk