Szilvás-mákos torta

Szilvás-mákos torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 200 g tojásfehérje (kb 6 db nagyobb tojás)
  • 180 g kristálycukor
  • 200 g darált mák
  • 50 g finom liszt
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db nagyobb savanykás alma (hámozva, reszelve)
  • a krémhez:
  • 500 g mascarpone
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl tejszín (én Megglét használtam)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a lapokat lekenni:
  • szilvalekvár (még finomabb fahéjjal és szegfűszeggel főzve)
  • a tetejére:
  • 60-70 dkg szilva
  • cukor
  • fahéj és őrölt szegfűszeg ízlés szerint
  • fél csomag zselatin por (10 g)
  • 23 cm-es tortakarika
  • 200 g tojásfehérje (kb 6 db nagyobb tojás)
  • 180 g kristálycukor
  • 200 g darált mák
  • 50 g finom liszt
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db nagyobb savanykás alma (hámozva, reszelve)
  • 500 g mascarpone
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl tejszín (én Megglét használtam)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • szilvalekvár
  • 60-70 dkg szilva
  • cukor
  • fahéj
  • fél csomag zselatin por (10 g)
  • 23 cm-es tortakarika
  • őrült szegfűszeg

Elkészítés:

A tojásfehérjét elkezdjük felverni, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot és keményre verjük. Beleforgatjuk az almát (aminek a levét kicsit kinyomkodjuk), majd óvatosan a liszt, mák, citromhéj keverékét.

A formát sütőpapírral kibéleljük. A masszát három felé osztjuk, és külön-külön megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Nem kell sokáig sütni. (Legjobban úgy tudjuk 3 egyenlő részre osztani, ha az edényt amibe összekeverjük lemérjük üresen, majd levonjuk a súlyból. Nekem egy lap 250 g volt.)

A vajat kikavarjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tejszínt keményre verjük. A mascarponét kézzel lazán kicsit kikeverjük, majd hozzáadagoljuk a vajat és a tejszínt.

Összeállítás: Első lap lekenve szilvalekvárral, majd krém-lap-lekvár-krém-lap-lekvár-krém következik.

Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tetejére a szilvát. (Ez most fagyasztott nagy szemű szilvából készült.) Feltesszük pár percig főzni, a héja lejött azt kikellet venni. A viszonylag egészben megmaradt szilvát kivesszük egy tányérra hűlni. A zselatint kevés vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a többi szilvához. Az egész szilvákat a torta tetejére tesszük, majd rá kanalazzuk a többi szilvát.

Jó, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti