Szilvás gombóc

Szilvás gombóc
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 1,6 kg burgonya (főtt, áttört)
  • 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  • 600 g búzaliszt (BL55)
  • a töltelékhez:
  • 40 szem szilva (magozott)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • a zsemlemorzsához:
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1,6 kg burgonya (főtt, áttört)
  • 2 db tojás (közepes, M-es méretű)
  • 600 g búzaliszt (BL55)
  • 40 szem szilva (magozott)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A burgonyákat héjában megfőzzük, majd a héjukat lehúzzuk. Ha már nem forrók burgonyanyomóval összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezt lehet előző este is elkészíteni, hogy teljesen kihűljön, és ezzel az ebédkor az elkészítési időt is lerövidítjük.)

Ha kihűlt, picit ízlés szerint megsózzuk, kissé összekotorjuk, a közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojásokat. Majd folyamatosan adagolva a lisztet összegyúrjuk, annyi liszttel, amennyit a burgonya felvesz. (Ne legyen kemény a tésztánk!

Kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 10x10 cm-es kockákra vágjuk. A szilvákat félbe vágjuk, a magját eltávolítjuk és a fahéjjal összekevert, cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk egy keveset, és ezt a kockák közepére tesszük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen lukas.

Egy lábosba vizet teszünk forrni, majd ha forr, beletesszük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor még kb. 3-4 percig forraljuk. Amíg fő, addig az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, folyamatosan keverjük, mert hamar megéghet. (Az egész kb. 5 perc.)

Ha megfőttek a gombócok, akkor az olajon megpirított zsemlemorzsára tesszük, kicsit meghempergetjük őket és kész is van. A végén ízlés szerint vagy fahéjas porcukorral, vagy szimplán porcukorral meghintjük, és már fogyasztható is.

Megjegyzés:

A receptet Wagensommer Alexandra küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti