Hozzávalók:
  • kb. 20 darabhoz:
  • 10 dkg zsemlemorzsa,
  • 35 dkg liszt + a nyújtáshoz,
  • 1 kg burgonya,
  • fél kiló szilva,
  • 13 dkg margarin,
  • 1 kevés őrölt fahéj,
  • fahéjas porcukor a szóráshoz
  • 10 dkg zsemlemorzsa,
  • 35 dkg liszt ( a nyújtáshoz),
  • 1 kg burgonya,
  • fél kiló szilva,
  • 13 dkg margarin,
  • 1 kevés őrölt fahéj,
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Szilvás gombóc

Elkészítési idő
4,0 41 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória olcsó

Elkészítés:

Miután a krumplit meghámoztuk, megmostuk, kockáravágtuk és megfőztük, a szilvát megmossuk és kimagozzuk. A burgonyát áttörjük és hagyjuk egy kicsit kihűlni.

Forralunk nagyjából 5l vizet egy nagy lábosban. Közben a burgonyához keverjük a lisztet, egy csipet sót, 3 dkg vajat és jól összegyúrjuk. Kinyújtjuk körülbelül 5mm vastagra egy lisztezett deszkán és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.

Minden négyzet közepére 1 szilva kerül, majd megszórjuk egy kevés fahéjjal. Felhajtjuk a tészta csúcsait, és gombócokat formálunk belőle. Itt figyelni kell arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.

A gombócok felét lobogó vízbe tesszük, megvárjuk amíg felúsznak a víz tetejére és további 3-5 percig főzzük.
Eközben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Megforgatjuk a lecsepegtetett gombócokat zsemlemorzsában és megszórjuk fahéjas porcukorral.