Szilvás galette

Szilvás galette
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 citrom a töltelékhez:
  • kb. 30 dkg szilva
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 tojás a kenéshez
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 30 dkg szilva
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Gyorsan elkészül, nem lehet elrontani, és nagyon finom.

A galette a franciák pitéje. Számtalan változata van. Készíthető édesen és sósan, bármilyen gyümölccsel, vagy zöldségfélével, sajttal, sonkával töltve.

Én most a szilvás változatát készítettem el. A liszteket és a sót összekeverjük, és belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vizet, a cukrot, és belereszeljük a citrom héját. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen összeáll, majd 10-15 percre betesszük a hűtőbe, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele.

A szilvákat meghámozzuk, kimagozzuk, és szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat és a keményítőt, és jól összekeverjük. A tésztát egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. Ha a széle repedezik, akkor kicsit összenyomkodjuk az ujjunkkal. A kinyújtott tészta közepére halmozzuk a szilvás keveréket, de nem fedjük be teljesen a tésztát, 2-3 centit szabadon hagyunk a szélén. Ráhajtogatjuk a tészta széleit a töltelékre, majd a peremét megkenjük felvert tojással.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!