Szilvás cobbler

Szilvás cobbler

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • csipet só
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • *

a szilvás réteghez:

  • 50-60 dkg szilva
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
  • *

a tetejére való szóráshoz:

  • 2-3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • (a sütőforma 25x10x7 cm-es)

Elkészítés:

A lisztet, a csipet sót és a vajat egy tálba tesszük és összemorzsoljuk. Ezután hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, őrölt fahéjat és sütőport. Végül hozzákeverjük az egész tojást és a tejszínt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát (amennyiben túl lágy lenne a tészta, még egy kevés lisztet gyúrunk hozzá).

A szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, majd összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, ízlés szerinti fahéjjal és a pudingporral (vagy étkezési keményítővel).

A sütőformát vajjal alaposan kikenjük, majd beleöntjük a szilvás keveréket. Egyenletesen eligazítjuk, majd a tésztából egyforma golyókat formázunk és a szilva tetejére helyezzük (nem baj, ha maradnak kisebb hézagok, mert a tészta sütés közben kicsit megnő).

A kristálycukrot összekeverjük a vaníliás cukorral, majd megszórjuk vele a tészta tetejét. A formát előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem.) Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.

Én egy pohár tejfölt kikevertem porcukorral, és vaníliás cukorral, majd a kitálalt sütemény tetejére csorgattam. Nagyon jól illik a szilva és az ízesített tejföl egymáshoz.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk