Szilvás bukta

Szilvás bukta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 8-10 db-hoz:
  • 40 dkg liszt (pl. Nagyi titka)
  • 1,8 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1db tojássárga (nagy)
  • 1 csipet só
  • a töltelékhez:
  • 8-10 db nagyobb szilva
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • a tepsi kikenéséhez és a bukta lekenéséhez:
  • 8 dkg vaj
  • 40 dkg liszt (pl. Nagyi titka)
  • 1,8 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1db tojássárga (nagy)
  • 1 csipet
  • 8-10 db nagyobb szilva
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 8 dkg vaj

Elkészítés:

A kristálycukorral összekevert tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk egy konyharuhával, és pár perc alatt felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a porcukorral, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a meglangyosított tejszínt és a tojássárgáját. Ezután ízlés szerint robotgéppel, vagy kézzel addig dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától. Ezután egy kelesztőtálba tesszük, megszórjuk vékonyan liszttel, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd egyforma darabokra vágjuk.

A szilvát félbevágjuk, a magot eltávolítjuk. A kristálycukrot összekeverjük az őrölt fahéjjal.

Ezután minden tészta közepére teszünk egy teáskanálnyi fahéjas cukrot, teteszünk egy félbevágott szilvát, majd megformázzuk a buktát.

A vajat felolvasztjuk, majd több mint a felével kikenjük a tepsit. Ezután egymástól kicsit távolabb beletesszük a buktákat, majd a maradék olvasztott vajjal lekenjük a tésztákat. Ezután a tepsit egy konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk még 30 percig kelni.

170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb....

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!