Szilvalekváros-mákos zserbó

Szilvalekváros-mákos zserbó

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 17 dkg porcukor
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tejföl

A töltelékhez:

  • 30 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 kis üveg szilvalekvár
  • víz

A tetejére:

  • csokoládémáz

Elkészítés:

Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. A tésztát jól összedolgozzuk, 3 egyenlő részre osztjuk, legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.

A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük, hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat.

A 3 részre osztott tésztát kb. 25x35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk. Az első lapot a tepsibe helyezzük úgy, hogy ne érjen a tepsi széléig, mert kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik.

Bekenjük szilvalekvárral, és erre tesszük a mákos töltelék felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, és ezt is megkenjük lekvárral, végül a harmadik lappal beborítjuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét megszurkáljuk, és közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal.

Neked ajánljuk