Szilvalekváros csavart fánk

Szilvalekváros csavart fánk

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 2 db tojássárgája
  • *
  • a sütéshez:
  • 4 dl olaj
  • *
  • a szóráshoz:
  • 2 evőkanál porcukor
  • *
  • a töltéshez:
  • 25 dkg házi szilvalekvár (kemény, nem folyós)

Elkészítés:

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját és a csipet sót. Elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor kezd összeállni, akkor apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, jól kidagasztjuk (a töltés miatt kicsit keményebb legyen, mint a rendes fánk tészta!).

Meglisztezzük a tetejét, konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, nyújtófával fél centi vastag téglalapra nyújtjuk.

A tészta felénk eső szélre rakjuk egy csíkban a szilvalekvárt, majd ráhajtjuk a tésztát, a hajtásnál lenyomkodjuk, késsel vagy pizza vágóval levágjuk és három felé osztjuk. A tésztát megsodorjuk, majd összetekerjük, a végét összecsípjük. Ha az összes tésztával elkészültünk, konyharuhával letakarjuk és újra kelesztjük 20 percig.

Bő közepesen meleg olajban kisütjük a csavart fánkokat. Az olaj nem lehet langyos, mert akkor megszívja magát olajjal, de ha túl forró, akkor nyers marad a fonás közepén.

A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, porcukorral megszórjuk.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk