Szilvahabos szilvás pite

Szilvahabos szilvás pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 60 dkg lószemű szilva (friss vagy befőtt)
  • 2 db joghurt (175 g/pohár)
  • 1 pohár olaj
  • 3 egész tojás
  • 1 pohár kristálycukor
  • ½
  • pohár barnacukor
  • 4 pohár liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • a forma kikenéséhez:
  • 1 evőkanál fagyos zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • valamint:
  • 4 tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 dl szilva befőttlé, ami már jó zselés
  • (a pite készítésénél a joghurtos pohár a mérce)
  • 60 dkg lószemű szilva (friss vagy befőtt)
  • 2 db joghurt (175 g/pohár)
  • 1 pohár olaj
  • 3 egész tojás
  • 1 pohár kristálycukor
  • ½ pohár barnacukor
  • 4 pohár liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet
  • 1 evőkanál fagyos zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 db tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 dl szilva befőttlé, ami már jó zselés

Elkészítés:

Egy tálba öntjük a joghurtot, majd az olajat, a tojást és a cukrot, vaníliás cukrot. Habverővel jól kikavarjuk, egyneműsítjük, majd beleszórjuk a sütőporos lisztet is, és csomómentesre keverjük.

A kerámia sütőtálat fagyos zsírral kikenjük, liszttel megszórjuk. Az elkészült pite tésztát beleöntjük, elsimítjuk, majd kirakjuk a tetejét a negyedekbe vágott szilvákkal.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 45-50 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a piténk, elkészítjük a szilvahabos tojásfehérje habot. A szobahőmérsékletű tojásfehérjét csipet sóval elkezdjük felverni. Ha kezd fehéredni apránként hozzáadjuk a cukrot és kemény fényes habot verünk. Ezután belekeverjük a keményítőt, hozzáadjuk a szilvalevet és tovább verjük.

Ha a pite majd nem megsült, akkor kivesszük a sütőből, ráhalmozzuk a habot, elsimítjuk rajta és visszatesszük a sütőbe 12 percre, amíg hab megsül, illetve szárad, kicsit megbarnul.

A tálban hagyjuk langyosra hűlni, mert így könnyebb lesz majd szeletelni.

Ha már langyosra hűlt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti