Szilva süti

Szilva süti
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj margarin (puha)
  • 30 dkg porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg liszt + 70 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • a töltelékhez:
  • 20 dkg margarin
  • 3 egész tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1-2 evőkanál kakaó
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 rumaroma vagy rum ízlés szerint
  • 3-4 evőkanál szilvalekvár
  • 8 szem aszalt szilva
  • a tészta kivájt közepe
  • a színezéshez:
  • piros és kék gél ételfesték
  • kicsi langyos víz
  • kristálycukor
  • 20 dkg vaj margarin (puha)
  • 30 dkg porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg liszt + 70 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 3 egész tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1-2 evőkanál kakaó
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 rumaroma vagy rum ízlés szerint
  • 3-4 evőkanál szilvalekvár
  • 8 szem aszalt szilva
  • a tészta kivájt közepe
  • piros és kék gél ételfesték
  • kicsi langyos víz
  • kristálycukor

Elkészítés:

A puha margarint a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Egy órát szobahőmérsékleten letakarva pihentetjük. Pihentetés után a 70 dkg lisztet hozzáadjuk, és jól összegyúrjuk. Kis golyókat készítünk a tésztából, a végeit elvékonyítjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük. Minden golyót kicsit ellapítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt világosra sütjük. Még melegen késsel vagy kávéskanállal kivájjuk a közepüket. Vigyázni kell, könnyen törik.

Közben elkészítjük a tölteléket. Fémedényben a margarint, a 3 egész tojást és a cukrot vízgőz fölött (állandóan keverni kell) krémmé főzzük. Hozzáadjuk a darált diót, kakaót, vaníliás cukrot, szilvalekvárt (nem egyszerre, közben kóstoljuk meg, mennyire érződik a krémben), rumaromát vagy rumot, kicsire összevágott aszalt szilvát, és a kivájt tészták közepét (nem kell az összes kivájt tésztát bele tenni, én kb. a felét tettem bele). Összekeverjük és megtöltjük vele a szilvákat, majd kettőt összeillesztünk.

A szilva színezéséhez piros és kék gélfestéket kevés langyos vízben feloldunk. Ecsettel befestjük a tésztát és beleforgatjuk kristálycukorba. Díszítésnek tehetünk bukszuslevelet, citrom vagy menta levelet, vagy ha van még friss szilvánk, a szárát is beleszúrhatjuk.

Ez a tészta az őszibarack sütinek a tésztája. Akár süthetjük mindkettőt egyszerre, annyi különbséggel, hogy a töltelék összetétele változik.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!