Székelykáposzta, kovászolt káposztából

Székelykáposzta, kovászolt káposztából
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a kovászolt káposztához:
  • 1 fej káposzta kb. 1,5 kg (nem mértem le)
  • kb. 2 liter víz
  • 2 evőkanál só
  • a pörkölthöz:
  • 1 kg sertés lapocka
  • kb. 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál só
  • bors
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • őrölt kömény
  • a tálaláshoz:
  • tejföl
  • 1 fej káposzta kb. 1,5 kg (nem mértem le)
  • 2 liter víz
  • 2 evőkanál
  • 1 kg sertés lapocka
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál
  • bors
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • őrölt kömény
  • tejföl

Elkészítés:

A káposztát vékony csíkokra szeljük (én káposztagyaluval készítettem, de késsel is szépen szeletelhető). A felszelt káposztát egy kb. 3-4 literes üvegbe rakosgatjuk.

Elkészítjük hozzá a levet: literenként 1 evőkanál sóval felforraljuk a vizet és a káposztára öntjük. (Nekem 2 liter vízre 2 evőkanál sóra volt szükségem.) A napra tesszük, a tetejét egy kis csészealjjal lefedjük, hogy a felesleges lé kiforrhasson, érdemes alá is tenni egy tányért. A tetejére nem tettem sem kenyeret, sem krumplit. Ha napos idő van 3 napig érleljük az ablakban, ha nincs, akkor öt napig).

3-5 nappal később… a hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Egy kevés zsíron megdinszteljük, rádobjuk a húst, fehéredésig kevergetjük, majd az összes fűszert rádobjuk, és annyi vízzel engedjük fel, ami épp ellepi. Kerámia sütő edénybe öntjük a káposztát a levével együtt, erre került a fűszeres (nyers) hús, összekeverjük, és betesszük a hideg sütőbe, és 170 fokon 1,5 órán át főzzük (alsó-felső sütés), majd tejföllel kínáljuk.

Nem teszünk rá rántást sem. Természetesen mielőtt az asztalra tesszük, megkóstoljuk, ha szükséges, utána fűszerezünk.

Megjegyzés:

A receptet Scarlett69 küldte be. Köszönjük!