Szedres-mézes-madeleine-es citromos panna cotta

Szedres-mézes-madeleine-es citromos panna cotta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A panna cottához:

  • 4 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk. vanília-aroma
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 dkg porzselatin

A madeleine-hez:

  • 1 ek. méz
  • 4 dkg őrölt mandula
  • 3 db tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg liszt
  • 7,5 dkg olvasztott vaj

A szederhez:

  • 20 dkg fekete szeder
  • 2 dl szederlikőr

Elkészítés:

Öntsd egy serpenyőbe a tejszínt, a tejet, és add hozzá a cukrot, a vanília-aromát és a reszelt citromhéjat. Melegítsd forráspontig, majd add hozzá a citrom levét. Ezután kézi habverővel kevergetve, főzd pár percig, míg teljesen sima lesz az állaga, és egy kicsit besűrűsödik.

Pár perc után zárd el a gázt, majd szintén állandó keverés mellett, szórd bele a porzselatint. Ezután addig keverd, míg a zselatin teljesen feloldódik. Végül szűrd át egy szűrőn, hogy teljesen sima állagú legyen.

Az elkészült panna cottát töltsd a formákba, majd hagyd kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, tedd be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

A madeleine-hez tedd bele a keverőtálba a tojásokat, majd add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, és robotgéppel keverd habosra. Ezután állandó keverés mellett add hozzá az őrölt mandulát, majd a lisztet, és keverd sima masszává. A vajat olvaszd fel, majd hagyd visszahűlni. Ezután kézi habverővel, keverd hozzá a masszához.

A madeleine formákat alaposan vajazd ki, majd szórd meg liszttel. Ezután kanalazd bele a masszát a formákba úgy, hogy 3/4-ig legyenek.

Melegítsd elő a sütőt, majd helyezd be a formákkal megpakolt tepsit. Süsd közepes hőfokon 10-12 percig. A sütőből kivéve egy rácsra fordítsd ki a megsült madeleine-ket, majd hagyd langyosra hűlni.

A szedret tedd egy tálba, majd öntsd rá a likőrt. Ezután hagyd 1-2 órán át állni, hogy a likőr ízét kissé magába szívja tálalás előtt.

Tálalás előtt a hűtőből kivett panna cottával megtöltött formákat mártsd bele pár pillanatra forró vízbe, majd egy hitelen mozdulattal fordítsd rá a tányérra. Ezután helyezd a panna cotta köré a likőrben áztatott szederszemeket, locsold meg egy kevés likőrrel, majd kínálj mellé néhány langyosra hűlt madeleine-t.