Szedres mandulatorta karamellel

Szedres mandulatorta karamellel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál xilit
  • 75 g vaj 75 g őrölt mandula (vagy dió)
  • 1 evőkanál rizs- vagy kókuszliszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • a krémhez:
  • 4 dl tej vagy kókusztej
  • 1 csomag gluténmentes pudingpor
  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál por xilit
  • pici vanília aroma
  • a karamellhez:
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 db tojás
  • 3 evőkanál xilit
  • 75 g vaj 75 g őrölt mandula (vagy dió)
  • 1 evőkanál rizs- vagy kókuszliszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • csipet
  • 4 dl tej vagy kókusztej
  • 1 csomag gluténmentes pudingpor
  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál por xilit
  • pici vanília aroma
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A négy tojássárgáját a xilittel és a vajjal alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, végül óvatosan fellazítjuk a csipetnyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a krémet: a pudingport a tejben megfőzzük, majd amikor már kihűlt, alaposan elkeverjük a vajjal, xilittel, pici vanília aromával.

A kihűlt piskótalapot kettévágjuk, megkenjük a krémmel, elosztjuk rajta a szedret, befedjük a másik tésztalappal le- és körbekenjük a maradék krémmel és citromfűvel dekoráljuk.

A 2 evőkanál cukrot (a xilit nem karamellizálódik!) megolvasztunk, zsírpapírra csurgatjuk, ha megszilárdul, tovább díszítjük vele és néhány szederszemmel a tortát.

Megjegyzés:

A receptet Tóth Judit küldte be. Köszönjük!