Szedres kelt bucik vaníliasodóval

Szedres kelt bucik vaníliasodóval

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 90 dkg liszt
  • 200 ml tej
  • 6 dkg cukor
  • 3 evőkanál friss élesztő
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só

A sodóhoz:

  • 1 evőkanál keményítő
  • 12 dkg cukor
  • 5 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 400 ml tej
  • 200 ml zsíros tejszín
  • 30 dkg szeder (mirelit is lehet) vagy meggybefőtt (alaposan lecsöpögtetve)

A tálaláshoz:

  • porcukor

Elkészítés:

Kelt tésztát készítünk: A száraz hozzávalókat egy tálba öntjük. Hozzáütjük a tojásokat és belekockázzuk a vajat. A tejet a cukorral felmelegítjük (de nem forraljuk), belemorzsoljuk a friss élesztőt és megvárjuk , amíg felfut benne. Amikor felfutott az élesztő a tejjel együtt a nagy keverőtálba öntjük és kézzel alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen hagyjuk megkelni egy tiszta textillel lefedve – pl. 50 fokos sütőben, nyitott ajtónál.

A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát egy lisztezett felületen kb. 6 mm vastagságúra nyújtjuk és egy pizza vágó késsel 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 2-3 szem szedret teszünk, a négyzetek csücskeinél fogva összefogjuk, kezünkkel kis labdákat formázunk. A kis labdákat a tészta végek záródásával lefelé egy kivajazott, kilisztezett kerek sütőformában szorosan egymás mellé helyezzük, sütőbe tesszük és 25 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a vaníliasodót: A tejet a tejszínnel és a vanília kikapart magjaival összemelegítjük. A tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel habosra keverjük. A felmelegedett tej-tejszín keverékhez öntjük és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a sodót. A frissen sült kelt tésztát porcukorral megszórva a vaníliasodóval tálaljuk.

Neked ajánljuk