Szedertorta málnával

Szedertorta málnával
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • csipet só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • a töltelékhez:
  • 350 gr málna
  • 350 g szeder
  • 30 g natúr laktóz mentes joghurt
  • 120 g porcukor
  • 2 evőkanál balzsam ecet
  • 12 db lapzselatin
  • 400 ml tejszín
  • a díszítéshez:
  • 200 ml cukrásztejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • a díszítéshez:
  • málna
  • szeder
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • csipet
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 350 g málna
  • 350 g szeder
  • 30 g natúr laktóz mentes joghurt
  • 120 g porcukor
  • 2 evőkanál balzsam ecet
  • 12 db lapzselatin
  • 400 ml tejszín
  • 200 ml cukrásztejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • málna
  • szeder

Elkészítés:

Először a szokásos módon piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, habverővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a reszelt narancshéjat és összekeverjük.

Majd a habból veszünk ki és fellazítjuk vele a tésztát, majd apránként beleforgatjuk a maradék habot, laza körkörös mozdulatokkal, hogy ne törjük össze a habot.

Egy 24 cm-es tortaforma alját olajjal kikenjük, majd sütőpapírral kibéleljük. Beleöntjük a piskóta masszát, elsimítjuk és megütögetjük az alját. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba), majd rácson hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt három karikára vágjuk.

A töltelékhez a szedret és a málnát a cukorral, a balzsamecettel és kevés vízzel felforraljuk, majd leves szűrön át passzírozzuk, kihűtjük. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk.

Ha kihűlt a püré, akkor a porcukorral és a joghurttal kikeverjük, majd belerakjuk a feloldódott zselatint is. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, de ha elkezd dermedni, megfelezzük, és az egyik felébe beleforgatjuk a kemény habbá felvert tejszínt.

Egy piskótalapot a tortatálra teszünk, és körérakjuk a tortakarikát. Megkenjük, a zselés krémmel elsimítjuk rajta, majd rákenjük a tejszínes krémet is. Majd óvatosan rátesszük a második lapot, amit szintén megkenünk mindkét krémmel, erre jön a harmadik lap. Berakjuk a hűtőbe legalább 3-4 órára, hogy teljesen áthűljön a torta.

Hűsölés után levesszük a tortakarikát. A tejszínhabot kemény habbá verjük. A tejszín egyharmadát nyomózsákba töltjük és félre tesszük. A maradék tejszínnel megkenjük a torta tetejét és az oldalát. A torta tetejét a félretett nyomózsák segítségével tejszín habrózsákkal díszítjük. Erre friss gyümölcs dekoráció kerül, majd a tortát tálalásig hűvös helyre tesszük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti