Szarvasgerinc áfonyamártással és burgonyafánkkal

Szarvasgerinc áfonyamártással és burgonyafánkkal

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Költséges ételek

Hozzávalók:

A páchoz:

  • 1 lapos evőkanál egész bors
  • 1 lapos evőkanál borókabogyó - összelapítva
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál tárkonylevél
  • 1 teáskanál őrölt rozmaring
  • 1 darabolt vöröshagyma
  • 3 duci gerezd zúzott fokhagyma
  • 5 dl testes vörösbor

A húshoz:

  • 1 kg szarvasgerinc filé (hártyáitól megtisztítva)
  • kb. 3 cl olaj
  • vékonyra szeletelt füstölt szalonna (amennyi a húst befedi)
  • őrölt bors
  • kakukkfű

A mártáshoz:

  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,5 dl áfonyadzsem
  • 1,5 dl vörösbor
  • őrölt gyömbér
  • őrölt fahéj
  • pici szegfűszeg
  • őrölt bors
  • pici só
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

A páclét elkészítjük és a húst bepácoljuk. A sütés napján a letörölgetett húst sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel bedörzsöljük. Az olajat felhevítjük, a hús mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk - kérget sütünk rá.

Sütőtálba helyezzük, kb. 2 dl leszűrt páclét aláöntünk, és fóliával lefedve 180 fokos előmelegített sütőben pároljuk kb. 45 percet. A fóliát levesszük, szalonnaszeletekkel beborítjuk, újra lefóliázzuk, és tovább pároljuk további kb. 45 percig.

A fóliát levesszük, az elősütésből visszamaradt zsiradékot rálocsoljuk, légkeverésre kapcsolva pirítjuk kb. 15 percig.

A sütőből kivéve alufóliával betakarjuk, pihentetjük kb. 15-20 percig, majd éles késsel vékonyan felszeleteljük.

A mártáshoz az olajon megdinszteljük a finomra aprított lilahagymát, a borral, fűszerekkel felére befőzzük, majd hozzáadjuk az áfonyalekvárt, röviden összefőzzük, végül elkeverjük benne a vajat.

Neked ajánljuk