Szárnyas erőleves tojásos sonkagombócokkal

Szárnyas erőleves tojásos sonkagombócokkal

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 80 dkg húsos tyúkaprólék
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 cikk zeller gumó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 fej csiperke
  • 1 zöldpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál zeller zöld
  • 1 kiskanál szemes bors

A levesbetéthez:

  • 2 zsemle
  • 15 dkg húsos füstölt sonka
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • kevés zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tyúkaprólékot megmossuk, a sárgarépát, fehérrépát, zellergumót meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát héjastól félbevágjuk, a gombát, paprikát, petrezselymet, zeller zöldet megmossuk. A zsemléket hideg vízben beáztatjuk, kinyomkodjuk. A füstölt sonkát apróra vágjuk.

Az aprólékot fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 4-5 ujjnyival ellepje, majd ha felforrt lehabozzuk, takarékra vesszük és beletesszük az előkészített sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, vöröshagymát, gombát, zöldpaprikát, petrezselyem, zeller zöldet és sóval, a szemes borssal ízesítjük. Végül lassú tűzön éppen csak gyöngyözve, kb. 3-3,5 órát főzzük, hogy jó ízes, tartalmas legyen a levesünk.

Közben elkészítjük a levesbetétet: a kinyomkodott zsemléhez hozzáadjuk az előkészített sonkát, tojást, lisztet, sóval, borssal, az aprított fokhagymával, petrezselyemmel ízesítjük, és annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy egybeálló sonkás gombócmasszát kapjunk. Vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk belőle, bő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.

Tálaláskor az erőlevest finomszálú szűrőn leszűrjük, a tojásos sonkagombócokat tányérba vagy tálba szedjük és rámerjük a forró levest.

Az erőleves főzésekor visszamaradt főtt húst, zöldségeket ne dobjuk ki, daraboljuk fel ízlésesen és külön tányérra téve, kínálhatjuk a leves mellé. A sonkagombócokból készítsünk próbafőzést, az első gombócot nézzük meg, hogy a vízben egybe marad-e. Ha szétesik, adjunk hozzá még 1 tojást, kevés lisztet, ha túl kemény, kevés vizet.

Neked ajánljuk