Szalonnás tojás tésztakosárban

Szalonnás tojás tésztakosárban

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 3/4 csésze sima liszt
  • 125 g vaj, kockára vágva
  • 2-3 evőkanál hideg víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 5 szelet bacon szalonna, apróra vágva
  • 80 g bébi spenót levelek, apróra vágva
  • 60 ml főzőtejszín
  • 4 tojás
  • bors

A tészta megkenéséhez:

  • 1 tojássárgája, felverve

A tálaláshoz:

  • vegyes saláta

Elkészítés:

A lisztet és a vajat robotgépben addig keverjük, amíg finom morzsalékos nem lesz. Hozzáadunk 2 evőkanál hideg vizet és addig keverjük, amíg tésztává nem áll össze. (Ha szükséges még egy kis vizet adunk hozzá.)

A tésztát enyhén lisztezett felületen néhány perc alatt simára dolgozzuk, majd folpackba csomagoljuk és 15 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A sütőtepsit sütőpapírral kibéleljük.

Az olajat egy serpenyőben közepes lángon felmelegítjük. Beletesszük a hagymát és a szalonnát és 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a spenótot (ha mirelitből készül, előtte kiolvasztjuk), és egy-két percig pároljuk. Ekkor levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt és megsózzuk, borsozzuk.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és az egyes adagokat sütőpapír között 18 cm-es körré nyújtjuk. A tésztaköröket a tepsibe tesszük, mindegyik közepébe szalonnás keveréket teszünk – a szélén 2 cm-et szabadon hagyva. Felhajtjuk a tészta széleit, összecsipkedjük, hogy bölcsőt képezzünk belőle. Minden bölcsőbe 1 tojást teszünk.

A tojássárgáját 1 evőkanál hideg vízzel elkeverjük és ecsettel lekenjük vele a tészták szabadon lévő részét.

Az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 percig sütjük – vagy amíg a tojás megsül. Borssal meghintve, salátával tálaljuk.

Neked ajánljuk