Szalonnás húsos dagadó tekercs fehérrépa felfújttal, sárgarépával

Szalonnás húsos dagadó tekercs fehérrépa felfújttal, sárgarépával

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg dagadó
  • 2 db zsemle
  • 15 dkg darált hús
  • 2 db tojás
  • 15 dkg húsos szalonna
  • darált bors
  • 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem
  • 0,5 dl olaj
  • 3 szál zöldhagyma

A fehérrépa felfújthoz:

  • 30 dkg fehérrépa
  • 10 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • őrölt fehérbors

A formához kiszórásához:

  • zsemlemorzsa

valamint:

  • 20 dkg zsenge sárgarépa
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket, megmossuk, leszárítjuk a húst, majd lapjára félbe vágjuk, de nem vágjuk át teljesen.

A zsemléket vízbe áztatjuk, és alaposan kinyomkodjuk. A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd rátesszük a finomra vágott zöldhagymát, petrezselymet. Elkeverjük levesszük a tűzről, majd a zsemlékre öntjük. Hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot, és alaposan összekeverjük. A tölteléket a húsra kenjük, feltekerjük és alufóliába csomagolva sütőtepsibe tesszük. Előmelegített, 180 C-fokos sütőben 30 percen át sütjük.

Ekkora a tekercs már megszilárdult, kivesszük a sütőből, kicsomagoljuk, meglocsoljuk olajjal, kevés vizet öntünk alá és további 40 percre visszatesszük sülni. Közben gyakran locsolgatjuk.

A felfújthoz összevágjuk a gyökeret és a burgonyát. Kevés vajon (2-3 dkg) víz hozzáadásával megpároljuk, de a végén nem lehet rajta lé. Sózzuk, borsozzuk, majd még melegen átpasszírozzuk.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját hozzáadjuk a püréhez, a fehérjét habbá verjük. A tojáshabot kíméletesen a püréhez keverjük. Kivajazunk és morzsával meghintünk 4 db hőálló formát és beletöltjük a masszát. Ezeket sütő tepsire tesszük, és kb. 20 percen át sütjük a hússal egyidőben.

A sárgarépákat roppanósra főzzük, majd olvasztott vajon átforgatjuk, sóval ízesítjük.

Amikor a sült elkészült, kivesszük a sütőből, 10 percen át pihentetjük, majd szeleteljük. Tányérra tesszük a felfújtat, sárgarépát, és mellé a szeletelt húst, amit meglocsolunk a szaftjával.

Neked ajánljuk