Szalonnás húsos dagadó tekercs fehérrépa felfújttal, sárgarépával

Szalonnás húsos dagadó tekercs fehérrépa felfújttal, sárgarépával
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 60 dkg dagadó
  • 2 db zsemle
  • 15 dkg darált hús
  • 2 db tojás
  • 15 dkg húsos szalonna
  • darált bors
  • 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem
  • 0,5 dl olaj
  • 3 szál zöldhagyma
  • A fehérrépa felfújthoz:
  • 30 dkg fehérrépa
  • 10 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • őrölt fehérbors
  • A formához kiszórásához:
  • zsemlemorzsa
  • valamint:
  • 20 dkg zsenge sárgarépa
  • 2 dkg vaj
  • 60 dkg dagadó
  • 2 db zsemle
  • 15 dkg darált hús
  • 2 db tojás
  • 15 dkg húsos szalonna
  • darált bors
  • 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem
  • 0,5 dl olaj
  • 3 szál zöldhagyma
  • 30 dkg fehérrépa
  • 10 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • őrölt fehérbors
  • zsemlemorzsa
  • 20 dkg zsenge sárgarépa
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket, megmossuk, leszárítjuk a húst, majd lapjára félbe vágjuk, de nem vágjuk át teljesen.

A zsemléket vízbe áztatjuk, és alaposan kinyomkodjuk. A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd rátesszük a finomra vágott zöldhagymát, petrezselymet. Elkeverjük levesszük a tűzről, majd a zsemlékre öntjük. Hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot, és alaposan összekeverjük. A tölteléket a húsra kenjük, feltekerjük és alufóliába csomagolva sütőtepsibe tesszük. Előmelegített, 180 C-fokos sütőben 30 percen át sütjük.

Ekkora a tekercs már megszilárdult, kivesszük a sütőből, kicsomagoljuk, meglocsoljuk olajjal, kevés vizet öntünk alá és további 40 percre visszatesszük sülni. Közben gyakran locsolgatjuk.

A felfújthoz összevágjuk a gyökeret és a burgonyát. Kevés vajon (2-3 dkg) víz hozzáadásával megpároljuk, de a végén nem lehet rajta lé. Sózzuk, borsozzuk, majd még melegen átpasszírozzuk.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját hozzáadjuk a püréhez, a fehérjét habbá verjük. A tojáshabot kíméletesen a püréhez keverjük. Kivajazunk és morzsával meghintünk 4 db hőálló formát és beletöltjük a masszát. Ezeket sütő tepsire tesszük, és kb. 20 percen át sütjük a hússal egyidőben.

A sárgarépákat roppanósra főzzük, majd olvasztott vajon átforgatjuk, sóval ízesítjük.

Amikor a sült elkészült, kivesszük a sütőből, 10 percen át pihentetjük, majd szeleteljük. Tányérra tesszük a felfújtat, sárgarépát, és mellé a szeletelt húst, amit meglocsolunk a szaftjával.

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti