Szalagos túrós fánk

Szalagos túrós fánk

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg túró
  • 3 dl olaj
  • *
  • a szóráshoz:
  • 2 evőkanál porcukor
  • *
  • a töltéshez:
  • 2 evőkanál sárgabarack lekvár

Elkészítés:

A cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a villával összetört túrót, csipet sót. Elkezdjük összeállítani a tésztát, amikor kezd összeállni, akkor apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Meglisztezzük a tetejét, letakarjuk konyharuhával és 30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy bögrével kiszaggatjuk, majd 10 percig ismét újra kelesztjük, konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki.

Ha megkelt, a közepét széthúzzuk és egy közepesen meleg (nem bő) olajban kisütjük (az első oldalt fedő alatt, majd megfordítjuk a fánkokat és immár fedő nélkül sütjük tovább. Így lesz szalagos a fánk. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük. Tálalásnál minden fánkba teszünk 1 kávéskanál lekvárt és meghintjük porcukorral.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk