Szalagos fánk

Szalagos fánk

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 marék cukor
  • csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 teáskanál rum

a sütéshez:

  • 3 dl olaj

valamint:

  • 1 evőkanál porcukor
  • 10 dkg dzsem (tetszés szerint)
  • csokiöntet

Elkészítés:

A tejhez adjuk a cukrot, meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, a rumot, a csipet sót, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha összeállt a tészta, akkor apránként hozzáadagoljuk a vajat, és jól kidolgozzuk a tésztát. Ha elválik a táltól és a kezünktől, akkor a tetejét megszórjuk liszttel. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta újra összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd 1 cm vastagra ki nyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Újra letakarjuk és 20 percig ismét kelesztjük, majd közepesen forró olajban az egyik felét fedő alatt kisütjük, majd megfordítjuk és a másik felét már fedő nélkül sütjük. Így lesz szalagos a fánk. Papírtörlőre szedjük, majd megtöltjük barack és szilvalekvárral, megszórjuk porcukorral és csokiöntettel díszítjük.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk