Szalagos fánk

Szalagos fánk
Elkészítési idő
4,0 15 Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 pohárka rum
  • 1 evőkanál porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 pohárka rum
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot.
Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább keleszjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet.) A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
Nagyon finom!

Megjegyzés:

A receptet Salánki Gáborné, a fotót Dettyx küldte. Köszönjük!